Finnish logo

Milloin ja miten Suomen Tiedeseuran apurahoja voi hakea?

Hakuaika on vuosittain 1.–31. tammikuuta aikaisintaan huhtikuussa alkaville hankkeille. Päätös tehdään maaliskuussa. Hakemus tehdään sähköisessä apurahajärjestelmässämme seuraavan linkin kautta. Huomaa, että hakemus on toimitettu vasta, kun näet tekstin ”Hakemus lähetetty”

Apurahoja ei myönnetä takautuvasti.

Ketkä voivat anoa Suomen Tiedeseuran apurahoja ja minkä suuruisia ne ovat?

  1. Tohtoriopiskelijat väitöskirjatyön loppuunsaattamiseen, eli kun väitöstilaisuuteen on alle vuosi jäljellä. Apuraha myönnetään henkilökohtaisena verottomana tukena kokopäiväiseen tieteelliseen toimintaan. Verovapaat työskentelyapurahat ovat samalla tasolla kuin valtion taiteilija-apurahat (2024: 26 269,46 euroa vuodessa).
  2. Tutkijat tai tutkimusryhmät tieteellisiin hankkeisiin. Apurahaa voidaan käyttää myös esimerkiksi apuhenkilöstön palkkaamiseen, matkoihin, kenttätyöhön tai empiirisen materiaalin keräämiseen. Palkkakuluihin käytetty osa apurahasta on veronalaista ansiotuloa. Rahaliikenteen hoitajana tulee yleensä olla yliopisto tai vastaava laitos. Apurahat, joiden arvo on 10 000 euroa tai enemmän, maksetaan aina tällaiselle laitokselle. Suomen Tiedeseura voi erityisistä syistä rahoittaa tutkimushankkeita suoraan. Tieteellisten hankkeiden apurahat eivät ole aiempina vuosina ylittäneet 30 000 euroa.
  3. Tutkijat tutkimukseensa liittyviin matkoihin. Apurahaa voidaan myöntää kohtuullisiin matka- ja majoituskustannuksiin. Päivärahaa maksetaan enintään valtion matkustussäännön mukaiseen määrään asti. Tutkimusprojektiin kuuluville matkoille on haettava apurahaa tutkimushankkeen hakemuksen yhteydessä.

Suomen Tiedeseuran jäsenet voivat hakea matka-apurahaa ympäri vuoden. Lisätietoa löytyy oheisesta linkistä.

Jos hakija ei ole Tiedeseuran jäsen, hakemukseen tarvitaan suositus jäseneltä, joka toimii hakemuksesta ja sen käsittelystä vastaavana takaajana. Jäsenen tulee paitsi puoltaa hakemusta kirjallisesti, myös seurata hankkeen edistymistä ja hyväksyä hankeraportti. Hakemusta, jolla ei ole takaajaa, ei huomioida.

Voiko maisteriopintoihin hakea apurahaa?

Suomen Tiedeseura ei myönnä apurahoja maisteriopintoihin.

Miten löydän takaajan?

Ellet ole Suomen Tiedeseuran jäsen, hakemukseen tarvitaan suositus jäseneltä, joka toimii hakemuksesta ja sen käsittelystä vastaavana takaajana. Hakemusta, jolla ei ole takaajaa, ei huomioida. Tiedeseuran jäsenluettelot löytyvät seuraavista linkeistä:

Varsinaiset jäsenet

Ulkomaiset jäsenet

Pyydä ohjaajaltasi apua, ellet löydä luettelosta sopivaa takaajaa.

Millä aloilla apurahoja myönnetään?

Suomen Tiedeseuran myöntää tutkimusapurahoja kaikilla tieteenaloilla. Hakemuslomakkeella sinun pitää ilmoittaa minkä osaston alaisuuteen hakemuksesi liittyy; matemaattis-fysikaalisen, biotieteellisen, humanistisen tai yhteiskuntatieteellisen osaston tai Sohlbergin valtuuskunnan alaisuuteen.

Sohlbergin valtuuskunta käsittelee Sohlbergin rahastosta myönnettäviä apurahoja geotieteelliseen (ml. maantieteelliseen) tutkimustyöhön Suomen ja Pohjoismaiden luonnonoloista. Rahastosta myönnetään tukea kongressimatkoihin, kenttätyöhön ja ohjelmistohankintoihin (ei kuitenkaan laitehankintoihin).

Mitä hakemuksen tulee sisältää?

Sähköiseen lomakkeeseen täytettävien perustietojen lisäksi hakemukseen tulee liittää tavanomainen tutkimussuunnitelma, joka sisältää yksityiskohtaisen budjetin taulukkomuodossa, ansioluettelon ja julkaisuluettelon. Jos sinulle myönnettiin apurahaa edellisenä vuonna, liitä mukaan lyhyt selostus rahojen käytöstä. Loppuraportti tulee toimittaa viimeistään 31. toukokuuta.

Ellet ole Suomen Tiedeseuran jäsen, liitteenä tulee olla myös takaajana toimivan jäsenen allekirjoittama suositus. Suosituslomake on ladattavissa seuraavasta linkistä.

Yleiskustannukset

Apurahan saajan yliopiston yleiskustannusosuus voi olla korkeintaan 10 prosenttia apurahan määrästä.

Voinko käydä muuttamassa hakemustani?

Jos haluat muuttaa hakemustasi sen lähettämisen jälkeen, voit tehdä sen hakuaikana seuraavasti:

– Valitse järjestelmästä ”Peruuta hakemus”, jonka jälkeen pääset muuttamaan tietoja (peruuttaminen ei tuhoa hakemuksen tietoja; peruutuksen jälkeen voit vielä muokata hakemusta ja lähettää sen uudestaan).

– Tee muutokset

Muista lähettää hakemus uudelleen, muuten sitä ei käsitellä

– Hakemus on toimitettu vasta, kun näet tekstin ”Hakemus lähetetty”

Miten prosessi etenee?

Apurahahakemukset arvioivat apurahatoimikunnat, jotka nimitetään osastoittain. Lisäksi Sohlbergin rahastolla (joka myöntää apurahoja geotieteelliseen, ml. maantieteelliseen, tutkimustyöhön Suomen ja Pohjoismaiden luonnonoloista) on oma toimikunta (Sohlbergin valtuuskunta).  Apurahatoimikunnat antavat ehdotuksensa apurahojen määristä ja kestoista.

Maaliskuussa Tiedeseuran hallitus päättää apurahojen jakamisesta vahvistetun budjetin mukaisesti apurahatoimikuntien ehdotusten perusteella.

Keskeinen kriteeri apurahan myöntämiselle on tieteellinen laatu ja merkitys. Jos rahoituksesta kilpailee kaksi samantasoista hanketta, etusijalla on Tiedeseuran jäsenen hakemus.

Milloin ja miten saan vastauksen?

Myönnetyt apurahat julkistetaan Suomen Tiedeseuran verkkosivuilla maaliskuun loppuun mennessä. Ilman myöntöä jääneet hakemukset ei mainita. Apurahansaajille lähetetään myöntökirje sähköpostitse. Apurahan maksamista varten saajan tulee täydentää hakemuksensa tilinumerolla ja henkilötunnuksella.

Myös heille, joille apurahaa ei myönnetä, lähetetään viesti sähköpostitse.

Suomen Tiedeseura ei perustele apurahapäätöksiään.

Milloin ja kenelle apuraha maksetaan?

Apuraha maksetaan huhtikuun aikana, sen jälkeen, kun saaja on täydentänyt apurahahakemuksensa tilinumerolla ja henkilötunnuksella saman sähköisen järjestelmän kautta, jolla hakemus on tehty.

Elinkustannuksia kattavat matka-apurahat ja henkilökohtaiset apurahat maksetaan saajan henkilökohtaiselle pankkitilille. Aputyövoiman palkkaukseen tarkoitettujen apurahojen rahaliikenne pitää hoitaa yliopiston tai tutkimuslaitoksen kautta. Ilmoita tässä tapauksessa yliopiston tai tutkimuslaitoksen tilinumero ja nimi sekä viesti/viite. Tässäkin tapauksessa ilmoita oma henkilötunnuksesi, älä yliopiston tai tutkimuslaitoksen Y-tunnusta.

Miten ja koska selvitys apurahan käytöstä lähetetään?

Selvitys apurahan käytöstä tulee tehdä mahdollisimman nopeasti tutkimuksen päätyttyä tai vähintään kerran vuodessa seuraavan vuoden toukokuun loppuun mennessä. Selvitys osoitetaan Suomen Tiedeseuran hallitukselle ja lähetetään sähköisesti samassa sähköisessä järjestelmässä, jossa hakemus tehtiin. Selvitystä ei lähetetä sähköpostitse eikä postitse.

Selvitys voi olla vapaamuotoinen, mutta sen tulee sisältää taulukkomuodossa oleva erittely apurahan käytöstä. Mahdolliset kuitit matkoista, tutkimusvälineiden hankinnoista jne. liitetään selvitykseen.  Jos apuraha on myönnetty elinkustannusten kattamiseksi kuitteja ei tarvita, vaan selvitys ajasta, jolloin apuraha on käytetty, sekä tieto siitä, onko apurahansaaja saanut palkkaa tältä ajalta.

Jos apurahan saaja ei ole Suomen Tiedeseuran jäsen, suosittelijan hyväksyntä on liitettävä selvitykseen. Lomake takaajan lausuntoa varten löytyy tästä.

Selvityksen tarkistavat pysyvä sihteeri ja varainhoitaja, ja sen hyväksyy Tiedeseuran hallitus. Hallituksen hyväksyttyä selvityksen apurahansaaja saa tästä ilmoituksen.

Tekemättä jääneellä selvityksellä on merkitystä tulevien apurahahakemusten käsittelyssä.

Miten apurahan muutokset ja palautukset hoidetaan?

Apuraha tulee käyttää hakemuksessa tarkoitetulla tavalla. Jos tämä ei ole mahdollista, apurahansaaja voi anoa lupaa käyttää apuraha toiseen tarkoitukseen. Jos apurahansaaja ei näin tee, tai jos muutoshakemus hylätään, hänen täytyy palauttaa saamansa apuraha mahdollisimman pian. Myös käyttämättä jäänyt apuraha on palautettava.

Maksetaanko apurahoista veroa?

Suomen Tiedeseuran on lain mukaan ilmoitettava veroviranomaisille kaikki fyysisille henkilöille myönnetyt yli 1000 euron apurahat. Myönnetty summa tulee näkymään apurahansaajan esitäytetyssä veroilmoituksessa, mutta niin kauan kuin apurahansaajan yhteenlasketut apurahat eivät ylitä 26 269,46 € (2024) summa on verovapaa. Jos tätä suurempi summa maksetaan tutkimuslaitoksen tilille, on apurahansaajan itse ilmoitettava veroviranomaisille, että kyse ei ole henkilökohtaisesta apurahasta. Lisätietoja veroviranomaisten verkkosivuilta.

Mahdolliset kysymykset koskien verotusta osoitetaan veroviranomaisille.

Mikä on lakisääteinen MYEL-vakuutus/Mela

Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela huolehtii työeläkevakuuttamisestasi, jos olet saanut apurahan Suomesta tieteelliseen tutkimukseen tai taiteelliseen toimintaan.

Suomen Tiedeseura on velvollinen ilmoittamaan Melalle myönnetyistä apurahoista, kun sekä työskentelyn kesto että apurahan määrä ylittävät lakisääteiset rajat.

Sinun on haettava eläkevakuutusta, jos täytät kaikki seuraavat ehdot:

• Olet saanut apurahan vähintään neljän kuukauden työskentelyyn

• Vuotuiseksi YEL-työtuloksi muuntamisen jälkeen työskentelyapurahasi on vähintään 4 506 euroa (2024)

• Et ole työsuhteessa käyttöoikeuden myöntäjään

• Olet 18–68-vuotias etkä saa vanhuuseläkettä (vuonna 1957 ja aiemmin syntyneillä vakuuttamisvelvollisuuden yläikäraja on 68 vuotta, vuosina 1958–61 syntyneillä 69 vuotta ja nuoremmilla 70 vuotta)

• Kuulut Suomen sosiaaliturvaan.

Jos kuulut Suomen sosiaaliturvaan, ota vakuutus myös silloin, kun apurahatyöskentely Lisätietoja Melan verkkosivuilta.

Mahdolliset kysymykset vakuutuksesta tulee osoittaa Melalle.

Mistä saan lisätietoja koskien apurahoja?

Kysymyksiin apurahoista vastaa Tiedeseuran toimistosihteeri Anki Geust sähköpostitse societas@scientiarum.fi tai puhelimitse 050-435 5742.

Mistä saan apua teknisiin ongelmiin?

Teknisissä ongelmissa voit ottaa yhteyttä tekniseen tukeen sähköpostitse, hakemustuki@datalink.fi.